Prezentare generală

Lyme Diagnostic (foto 1) este singurul laborator din România specializat în diagnosticul diferențiat al boreliozei (boala Lyme).

Laboratorul vine în întâmpinarea nevoii pacienților români de a beneficia de servicii de diagnosticare de bună calitate, aflate la îndemână. Boala Lyme nu are o istorie lungă, dar complexitatea și evoluția sa din ultimii ani fac necesară existența unor centre de diagnosticare performante, care să contribuie la depistarea sa corectă și rapidă, astfel încât pacienții să poată urma cele mai eficiente tratamente posibile.

Lyme Diagnostic oferă servicii profesionale de diagnosticare pentru boala Lyme cu ajutorul echipamentelor (foto 2) de ultimă generație și ale unei echipe cu experiență.

 

Când aveți nevoie de un test la Lyme Diagnostic

Cei mai mulți pacienți ai noștri vin să-și facă testul pentru borelioză (boala Lyme) (foto 3) ori în urma unei trimiteri de la un medic (reumatolog, oftalmolog, neurolog etc. – care suspectează faptul că simptomele pe care le au sunt urmări ale unei infecții cu bacteria borrelia burgdorferi), ori în urma unei mușcături de căpușă, recentă sau mai veche.

Procedura de recoltare și diagnosticare

Procedura de recoltare este standard – clientul completează un formular specific și i se recoltează sânge în mediu steril, cu o seringă de unică folosință, folosindu-se apoi o substanță dezinfectantă (foto 4).

În cazul unui test imunologic (Western Blot) (foto 5), proba de sânge se centrifughează, apoi se aplică ser pe stripuri (benzi de hârtie speciale) și acestea se pun la prelucrat în aparat. Softul aparatului și al testelor scanează probele, iar proteinele se colorează, rezultând un grafic. Medicul de laborator, pe baza protocolului realizat de producătorii aparatului, interpretează rezultatele – observând proteinele specifice, ultraspecifice și comune – și oferă diagnosticul.

În cazul microscopiei în câmp întunecat (foto 6), probele se prelucrează apoi și se vizualizează la microscop prin analiză directă. Medicul completează un formular în care descrie concluziile observațiilor (dacă identifică borrelia, babesia, alte diverse co-infecții). Apoi filmează prin microscop proba, alcătuiește o fișă explicativă a filmului (unde apare exact, pe film, babesia, borrelia etc) și trimite filmul pe CD sau prin internet pacientului, împreună cu fișa.

Indiferent dacă realizează un test Western Blot, IIF sau microscopie în câmp întunecat, în final medicul întocmește un raport scris. În cazul Western Blotting-ului, acesta constă în reprezentarea grafica a testului ( din soft-ul aparatului ) și interpretarea rezultatelor. În cazul microscopiei, în film cu imagini relevante ale testului și fișă explicativă detaliată.Pentru rezultatele imunofluorescentei se primeste interpretarea testului si un CD cu poze.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, indicând prezența unei infecții, medicul oferă consiliere pacientului în legătură cu pașii pe care îi are de urmat pentru a începe tratamentul.

Despre laborator

Lyme Diagnostic se află în centrul Bucureștiului, aproape de Piața Unirii. Spațiul cuprinde o zonă de recepție și de eliberare a rezultatelor, camera de recoltare și laboratorul în sine. Pentru detalii despre adresă, vedeți pagina de Contact.