Tratament

Tratamente pentru faza incipientă

În stadiile incipiente, medicii recomandă, pentru boala Lyme, antibiotice precum doxiciclina, penicilina, eritromicina sau amoxiciclina (foto 1). Dacă infecția este localizată doar la nivelul tegumentului, este suficientă o schemă terapeutică aplicată timp de zece zile (foto 2). Pentru pacienții cu infecție spirochetală diseminată, tratamentul se poate prelungi pe o perioadă de patru săptămâni. Există și pacienți (mai ales cei cu alelele complexului de histocompatibilitate, HLA-DR3) care nu răspund pozitiv atunci când se aplică terapia cu chimioterapicele de mai sus și cărora li se recomandă terapie cu agenți antiinflamatori.

 

Tratamente pentru faza avansată

În stadiile avansate ale bolii Lyme, cele cu afectare neurologică, cardiacă sau articulară, tratamentul trebuie efectuat în spital (foto 3 și 4), cu tratament antibiotic administrat intravenos.

De cele mai multe ori se recomandă ceftriaxonă, penicilina G, cefotaximă, timp de 30 de zile. Tratamentul intravenos și monitorizarea intensivă sunt obligatorii pentru pacienții cu tulburări cardiace, secundare infecțiilor spirochetale. Antibioticele își dovedesc eficiența în cazul pacienților cu bloc atrioventricular sever sau în cazul acelora care suferă de insuficiență cardiacă congestivă. Dacă în 24 de ore de la inițierea terapiei cu antibiotice nu se obțin rezultate clinice favorabile, se poate recurge la tratamentul cu glucocorticoizi. În acest stadiu al bolii se aplică tratament pentru fiecare organ afectat – poate fi vorba despre leziuni articulare, reumatice sau poate afecta ochii, ficatul, rinichii, inima, creierul.

Artrita secundară în boala Lyme poate fi tratata tot cu ajutorul antibioticelor, dar este nevoie de o perioadă mai lungă, de 30-60 de zile.

Pacienții asimptomatici pot beneficia de tratament cu antibiotice administrate pe cale orală.

Pacienții care nu răspund la tratament cu antibiotice și au simptome continue, sunt îndrumați să consulte o clinică specializată în boala Lyme.

În prezent sunt testate o serie de vaccinuri pentru boala Lyme, dar acestea nu sunt încă disponibile pe scară largă. Pentru obținerea unor rezultate clinice favorabile, se recomandă ca terapia să fie începută cât mai devreme. Întârzierea aplicării tratamentului cu antibiotice are ca efect prelungirea perioadei de convalescență.

În cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Lyme se ajunge la recuperare completă.

În România, boala Lyme poate fi diagnosticată și tratată corespunzător – cu cât este depistată mai din timp, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare totală și fără complicații.

După diagnosticarea într-un centru specializat, cum este laboratorul Lyme Diagnostic, tratamentul este recomandat – și, eventual, efectuat – la o clinică de boli infecțioase (foto 5).