Întrebări frecvente

În ce cazuri se face testul pentru Boala Lyme?

Testul pentru boala Lyme se recomandă în cazul în care o persoană prezintă anumite simptome, precum stări de oboseală acută, febră, dureri musculare și articulare, dureri de cap și anchilozări ale gâtului, dar și stări de nervozitate sau afecțiuni cerebrale și cardiace, acestea fiind simptome specifice fazei cronice a bolii Lyme.

Cum mă pregătesc înainte de a face un test?

Pentru recoltarea de sânge (foto 1), aveți grijă ca în seara de dinainte să mâncați o cină fără grăsimi și, dimineața, un mic dejun care să conțină fructe și ceai sau cafea.

Dacă aveți de făcut un test Western Blot, asigurați-vă că veniți pentru recoltarea de sânge la minim 14 zile de la încheierea unui tratament cu antibiotic sau/și imunosupresie (derivai cortizonici, interferon, alte vaccinuri).

Cum se face testul?

Testul pentru boala Lyme se face la fel ca oricare altă analiză de sânge. Asistenta de la Lyme Diagnostic vă va invita într-o cameră specială, dotată cu un fotoliu confortabil (foto 2), vă va prinde un garou în jurul brațului, pentru a face mai vizibilă vena din care va lua sânge, va dezinfecta zona în care va introduce acul cu antiseptic și va colecta sângele necesar pentru analiză, folosind un ac de unică întrebuințare. Apoi va desface garoul și va aplica un mic plasture pe locul înțepăturii. Totul durează câteva minute, iar disconfortul provocat de această procedură este minim sau absent.

Cum scot o căpușă?

Dacă v-a mușcat o căpușă și aceasta este încă fixată pe piele, trebuie să o îndepărtați cât mai repede posibil, în condiții de siguranță, adică astfel încât să-i extrageți și capul. Dacă aveți la îndemână o pensetă cu cleștii curbați, ascuțiți și în formă de V, care fac contact într-un singur punct, încercați singuri (foto 3,4). Apucați căpușa de gât/ceafă și faceți o mișcare ca aceea de deșurubare, în sens invers acelor de ceasornic. Apoi curățați bine zona cu spirt sau alcool iodat și dezinfectați-vă mâinile.

Dacă nu aveți instrumentele potrivite la îndemână pentru a îndepărta căpușa, mergeți la camera de gardă a celui mai apropiat spital, la serviciul de chirurgie de urgență. Este important să scoateți repede căpușa – pentru a transmite bacteria responsabilă de declanșarea bolii Lyme, căpușele au nevoie de 24-48 de ore în care să se hrănească cu sângele gazdei.

Dacă nu aveți la îndemână o pensetă specială și nu puteți ajunge rapid la un spital, folosiți o pensetă obișnuită sau orice altceva puteți, prinzând căpușa cât mai aproape de locul în care face contact cu pielea și extrăgând-o încet, dar ferm. Important este să scoateți căpușa rapid.

La fel procedați și în cazul în care observați o căpușă în blana cățelului sau pisicii dumneavoastră (foto 5). În ultima vreme au apărut mai multe instrumente simple și ușor de purtat în geantă pentru scoaterea corectă a căpușelor (foto 6,7).